fredag 20. april 2012

BAT set-up 2

Set-up: 2
Dato: 18.04.2012
Klokkeslett: 18:45-19:45 (inkl pause i treningen)
Sted: Bardu, snuplassen bak Rema 1000
Vær: Opphold, noen få minusgrader
Hjelpehund: Kompis, Cairn Terrier 5 år (f. 2007)
Kommentar om hjelpehund: Kompis er selv reaktiv på andre hunder, så han kommer å få kjøre showet mest selv. Per-Eirik er med som hjelper til Yvonne (slik at hun får litt hjelp hva hun skal se etter, når hun skal snu osv). Torbjørn filmer Kompis, og står ved min bil. Jeg filmer jeg og, men fra stativ :-)

Tanker før sesjonen:
- Lotta får en liten tissepause før vi starter.
- Vi jobber etter vei, og avstanden er stor (50m) siden også Kompis kan komme til å reagere.
- Bruker ikke klikker som markør, kun ord 'Bra' eller 'Dyktig'.
- Bonusbelønning er hundemat.
- Lotta har spist før treningen.
- Jeg bruker ikke treningsvest.

Plan for dagen:
Siden Kompis også er reaktiv, så snur vi på flisa denne gangen. Lotta er den som står mest i ro. Markerer et punkt i snøkarmen hvor hun skal holde seg sånn ca. Jobber med henne bakover når hun viser dempende signaler, men går ikke lengre frem enn holdepunktet mitt. Jeg begynner med Lotta utplassert, så får Kompis komme ut av bilen sin. Kompis er den som minsker avstand til Lotta.
Passet avsluttes med parallellgåing etter veien. Bruk den avstand som trengs.

Refleksjoner etter treningen:
Vi begynner på veldig lang avstand, og Per-Eirik er med for å hjelpe Yvonne med Kompis. Avstanden vi begynner på er godt over 50m, og på den avstanden så legger ikke Kompis så veldig mye merke til Lotta. Han piper og drar endel for å komme etter Torbjørn (som står hos meg), men fokus er lite på Lotta iflg PEK og Yvonne.

Lotta ser Kompis også på lang avstand, og bruker mye tid til å fange informasjon om han (lukter mye, og ser interessert). Er interessert, men ikke noen tegn til negativ reaksjon. Kompis jobber seg etterhvert nærmere og nærmere, og ved ca 30m ser vi de første ordentlige reaksjonene. Dvs ingen av hundene reagerer negativt, men de er klar over hverandre, og undersøkelse på avstand foregår. Lotta bruker nesen aktivt, men forholder seg rolig. Tar ofte egne pauser og snøbader.

Etter en stund så begynner Lotta å bli litt rastløs. Hun graver i snøen (hvilket kan være av stress, ser på filmen at hun har noen spenningsgjesper en gang når vi går ifra, noe jeg ikke får med meg når vi jobber), og vil gjerne leke litt med båndet. Jo nærmere Kompis kommer, jo mer interessant blir han, men fortsatt ikke noen negative reaksjoner enda stressnivået nok er litt høyet. Hun kan bli litt låst i å se på han (normal kropp, høyde ører, blikk riktet fremover, hale litt løftet men ikke over rygg), men føler ikke at det er noen negativ reaksjon i henne.

Vi tar en litt lenger pause slik at hundene får hvile litt i bilen. Når vi så begynner på nytt igjen, så starter vi på en avstand av 30m. Jobber ganske fort opp tett igjen, og avslutter treningen når hundene er ca 5 m fra hverandre. Lotta har en lekeinvitasjon til Kompis ved et tilfelle, men velger selv etterpå å gå vekk ilag med meg. Når vi avslutter så er begge hundene relativt avslappede, og føler i grunn at de er ferdige med å undersøke hverandre på avstand. Tar det ikke så langt som til hilsing denne gangen, siden vi har brukt mye tid til treningen. Ble heller ikke noen avsluttende parallellgåing-tur. Lotta har ikke hatt noen negativ reaksjon under treningen og jeg er fornøyd. Kompis hadde en liten reaksjon en gang når de var ganske nært, men den var ikke stor.

Fornøyd med treningen, enda jeg fortsatt synes det er vanskelig å lese Lotta til tider. Det at hun grav i snøen kan nok meget godt ha vært et stressutslag, men samtidig så føler jeg ikke at hun hadde noen negativ issue ovenfor Kompis. Det å bli jobbet mot er jo da mye tyngre enn å selv styre showet, så kan jo være det som gav utslag i gravingen. Lotta bruker mye tid til pausing og snøbading, det gjør også Kompis.

Å tenke på til neste gang:
- Hvis to reaktive hunder jobber mot hverandre, så må man nok være ekstra obs på dette med når hundene går mot. Hvis en hund går ifra og den andre hunden har låst seg, så bør ikke den som går emot gå tilbake til plassen sin før den andre hunden har snudd og er på tur ifra. Dette for å unngå at komme for nært grensen for den andre hunden (hvilket nok var grunnen til at Kompis fikk en reaksjon den ene gangen iflg Per-Eirik).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar